Условна присъда заради болест на бившата шефка на Агенцията по вписванията

14:18, 08 юни 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) промени присъдата на бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя бе осъдена от Софийския апелативен съд (САС) на 3 години затвор за раздадени 53 000 лева бонуси в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г., които самата тя е присвоила. ВКС обаче промени присъдата в условна с 5 години изпитателен срок заради тежко онкологично заболяване на Николова и породължилият вече над 4 години процес.

През 2013 г. Софийския градски съд призна Виолета Николова за виновна по обвинението, че е извършила длъжностно присвояване в големи размери. Наложеното й наказание беше лишаване от свобода за срок от пет години, лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавната администрация за срок от три години и от право да упражнява юридическа професия за срок от три години.

Със същата присъда бившият финансов контрольор Тотка Стоиловам която също е подсъдима по делото, бе призната за виновна, че не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписванията. Поради това й е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години, изпълнението на което е отложено за срок от три години, и наказание глоба в полза на държавата в размер на 3 000 лева. САС обаче призна двете подсъдими за невиновни по посочените обвинения, а ВКС върна делото за ново разглеждане.

При него се установи, че Николова има тежко онкологично заболяване и се лекува в Англия, а делото протече в нейно отсъствие, като съдът я осъди на 3 години затвор и изрично подчертава в мотивите си невъзможността присъдата да е условна. Върховните съдии обаче не се съгласяват с мотивите на колегите си. Според тях "конкретния случай, макар степента на обществена опасност на извършеното да е сравнително висока, нестабилизираното заболяване на Николова, водещо до обостреност на депресивните й преживявания, налага извода, че целите на наказанието и най-вече тези на индивидуалната превенция могат да бъдат постигнати без изолирането й от обществото. Трябва да се отчете и изминалият немалък период – близо четири години и половина, от извършване на престъплението до настоящия момент". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама