Първият театрален партизански комикс - на варненска сцена

14:18, 08 юни 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът „Сестри Палавееви“ ще бъде показан в рамките на театралния фестивал. Постановката на ДТ - Пловдив, е по едноименния роман на Алек Попов. Варненци и гостите на града могат да я видят днес от 18 ч. На основна сцена в ДТ „Стоян Бъчваров“ ще излязат актьорите Боряна Братоева, Мила Люцканова, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Димитър Димитров, Красимир Василев, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Петър Петров, Тихомир Кутев и Александър Секулов-Младши.

В края на Втората световната война и непосредствено след нея партизанското движение е в разгара си. Сестри Палавееви са ученички от заможно софийско семейство. Близначките са 17-годишни, руси, стройни и атлетични. Те презират родителите си, които за тях са затънали в еснафски бит. В търсенето на смислена кауза и желанието да са част от организирана общност, Кара и Яра последователно преминават през популярни за епохата „движения и учения“ - теософи, дъновисти, толстоисти, бранници, комунисти.

Основна цел на сестрите е да се превърнат в „нови хора“. Те попадат в партизански отряд и внасят смут в сърцата на народните бойци. Нанизват се истории за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнени с абсурдни и трагикомични ситуации. Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм.

Алек Попов е от най-популярните и отличавани сатирици и хумористи в съвременната българска литература. Неговите романи привличат интереса и на киното („Мисия „Лондон“) и театъра („Сестри Палавееви“), като той е автор и на пиесата „Ковачи“.

Ако „Сестри Палавееви“ е първият партизански роман, написан след края на комунизма, то постановката на Елена Панайотова би могла да се определи като първия съвременен театрален партизански комикс. В мащабната продукция се изреждат множество действащи лица, пространства и епохи в съчетание между динамично сценично действие и видео. Една постановка, която иска да говори за миналото от различни гледни точки, за да „… го осмеем до безобразие, да му повярваме, да го защитим, да го критикуваме, да се огледаме кои сме“ (Елена Панайотова).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама