Местан поиска отвод на съдебния състав, разглеждащ регистрацията на ДОСТ

14:33, 08 юни 16 / Политика 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска отвод на съдебния състав към Софийски градски съд (СГС), който разглежда делото за регистрацията на новата му политическа формация. 

 

Това обяви бившият председател на ДПС на пресконференция в Народното събрание. Той мотивира искането си, като съобщи, че партията му е била заставяна на три пъти от съда да представя документи, които иначе не били необходими. 

 

Първият път СГС поиска от Метан и компания да представят не нотариално заверените копия от документите за учредяване, а оригиналите. 

 

"Ще оставя без коментар дали това е практика, или е изключение спрямо ДОСТ", каза Местан и допълни, че чинно са изпратили 47 тома с оригиналните заявления на учредителите. 

 

На 19 май 2016 получили второ разпореждане, "будещо много сериозни въпроси". 

 

Второто разпореждане е в свободен текст е да бъде обяснено какво означава изразът „установяване на чувство на национално достойнство“. За да изпълнят това разпореждане ДОСТ използват тълковния речник и обясняват значението на този термин.

 

На 1 юни е представена молба, с която СГС обясняват, че установяване не значи утвърждаване, поради което производството се оставя без движение. От ДОСТ определят, че съдът не просто навлиза в политическото поле, а влиза в полето на стилистиката. 

 

"По този начин се  показва, че една дума синоним е въпрос на съдържание", заявиха от политическата формация и допълват, че също така от съда искат да бъде обяснено кои точно са реформаторските сили в България и какви точно промени ще бъдат извършвани в Конституцията. Местан бе категоричен, че това е прецедент. 

 

"Нито една партия не е била подложена при регистрация да обяснява думи и изрази", заяви той. 

 

От ДОСТ са изпратили писмо до СГС, с което настояват да се провери защо се бави регистрацията и са поискали официално отвод на съдията. Също така искат да бъде насрочено открито заседание и произнасяне по същество. ДОСТ смятат, че крайно националистически формации и ДПС, както и всички леви партии стоят зад това партията да не бъде регистрирана. 

 

Причината била, че това има пряко отношение към президентските избори, където ще се сблъскат двата съюза – Евразийски и Натовски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама