ПФК „Нефтохимик“ стана общински, мечтае за Лига Европа

14:36, 08 юни 16 / Спорт 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионален футболен клуб „Нефтохимик“ от днес официално вече е общински. Досегашният собственик на клуба Павел Бошнаков прехвърли безвъзмездно 51 % акции от клуба на местната администрация, като връчи документите на кмета Димитър Николов. Бошнаков запазва 39 % от акциите си, а Сдружението с нестопанска цел „Нефтохимик Бургас 1962“, определено за обществена полза, е притежател на останалите 10 %.

Целта на прехвърлянето на мажоритарния дял акции на Община Бургас е тя да се яви като гарант за потенциалните инвеститори, част от които вече са изразили готовност да бъдат финансови благодетели на клуба. Конкретни имена на спонсори не бяха обявени, но сред тях поне засега не е „Лукойл Нефтохим“, от чиято петролна рафинерия произхожда и самият футболен клуб. Кметът Димитър Николов каза, че е водил разговори за спонсорство с ръководството на компанията и смята да продължава да ги търси, защото „Нефтохимик“ е именно рожба на бургаския нефтозавод.

Както вече стана известно, от следващия футболен сезон отборът ще се състезава в новосформираната "Първа професионална лига". Димитър Николов пожела успех на тима и обеща да Общината да помага с каквото може.

Изпълнителен директор на „Нефтохимик“ ще е Пламен Михов. Самият той каза, че знае рецептата за успех и тя се състои от три думи – работа, работа и пак работа. Старши треньор на отбора ще е Димчо Ненов с помощници Тодор Киселичков и Ганчо Евтимов. Бившият елитен бургаски футболен рефер Димитър Костов е новият спортно-технически шеф на клуба, а Николай Тодоров остава на поста административен директор. Те ще трябва в рамките на десетина дни да сглобят тим, който да се утвърди в първенството, а амбициите са след три години „Нефтохимик“ да се класира за участие в Лига Европа. Клубът ще разчита основно на местни футболисти плюс няколко нови попълнения, но имена засега не бяха обявени.

„Ние започваме от „под морското равнище“ – от един изпадащ отбор трябва да направим такъв, който да играе с успех в новосъздадената Висша лига. Смятам да заложа на кадри от Бургас – 75 % ще бъдат наши момчета, с които съм работил и с които съм постигнал успехи в школата на „Нафтекс“, заяви Михов и помоли привържениците и медиите за малко повече търпение в началото.

Детско-юношеската школа няма да изисква да се плащат такси от родителите, каза още Пламен Михов. Тя ще бъде изцяло на издръжката на клуба.

Административната сграда на ПФК „Нефтохимик“ ще се намира на втория етаж на Спортен комплекс „Изгрев“. Бюджетът за предстоящото първенство ще бъде формиран от ръководството на клуба, което ще бъде избрано на предстоящото общо събрание на 5 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама