Крайнодесните в Австрия оспорват резултатите от президентските избори

14:46, 08 юни 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австрийската крайнодясна Партия на свободата обяви, че ще оспорва резултатите от президентските избори в страната, провели се в края на май, предаде „Ройтерс“. Новината бе съобщена на профила в Туитър на Конституционния съд. Съдът ще трябса да се произнесе дали приема жалбата на Партията на свободата. За целта магистратите ттрябва да преценят дали е налице нарушаване на закона и ако да, дали то е повлияло на изборните резултати.

Това може да доведе до сериозна политическа криза в Астрия, отбелязва още агенция „Ройтерс“.

Кандидатът на „Зелените“ Александър Ван дер Белен спечели президентските избори с помощта на гласовете по пощата. Той изпревари кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер само с 31 000 гласа, като решаващо значение имаше пощенският вот. 700 000 души от общо 4.1 милиона избиратели са гласували по пощата.

От партията настояха за забрана на гласуването по пощата. Въпреки че функциите на президента в Австрия са по-скоро представителни, Хофер бе на косъм да стане първият крайнодесен държавен глава в ЕС. Сега крайната десница е решила отново да даде тласък на надпреварата, която раздели обществото в Австрия. Докато работниците и хората в земеделските райони преимуществено Хофер, висшистите и хората в големите градове гласуваха за Ван дер Белен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама