Среден добив 650-700 кг/дка от пшеница очакват в Добруджа

14:47, 08 юни 16 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годината предполага високи добиви, заяви пред журналисти директорът на Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево проф. Иван Киряков. Според него, в Добруджа те могат да стигнат 650-700 кг/дка, ако зърнопроизводителите са си свършили работата – ако са направили нормалните агротехнически мероприятия, ако са хранили пшеницата балансирано, ако са свършили добре растително-защитните мероприятия. Ученият обаче напомни, че до жътва има почти един месец. Докато не започне да се прибираме реколтата, за по-малко от половин час добивът може да стане от 700-800 кг. на 70-80 кг.   

Според Киряков, настоящата стопанска година е необичайна - с дълга и топла и влажна есен, почти никаква безснежна зима, покой на пшеницата не повече от месец, дълга и хладна пролет.

„Проблемите дойдоха още с ранната сеитба – много зърнопроизводители излязоха да сеят 10-15 дни преди оптималните срокове за сеитба. Добрите температури за развитието на пшеницата и бързото й навлизане  братене доведе до много силно сгъстяване на посевите. Ранната сеитба доведе до поява на мухи – хесенска, шведска. Наложи се производителите да вкарват инсектицид. Пролетта  започнаха да торят още през януари и то с торови норми, които въобще не предполагаха хранене. Имаше полегнали посеви през март. Появи се натрупване на септориоза (ран листен пригор), която стигна до флагов лист. Направиха едно третиране, на някои не им хареса, след което направиха второ третиране. Преди изкласяване се появи жълта ръжда, която за втора година след 2014 г. навлезе при масово развитие. Горе-долу овладяха ситуацията, но продължилите валежи доведоха дотам, че им се наложи да правят трето, а някои четвърто третиране, след като пшеницата вече беше прецъфтяла“, обясни проф. Киряков. Според него, всичко това е довело до много висока себестойността на пшеницата.

Той не се ангажира а прогнозира при какви ценови нива ще започне изкупуването на житото от нова реколта, но не вярва, цената да е над 300 лева за тон. „На първо място ще се търси качество, а и се говори за ниска цена още от началото на годината. Коментира се, че количеството от предходни години е в голям размер и се очакват много добри добиви в Русия и Украйна, а цената на пшеницата в България се определя от пазара в Черноморския басейн, а там водеща е Украйна“, посочи още директорът на ДЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама