Прокурорската колегия освободи градския прокурор Христо Динев и назначи Русинова

14:53, 08 юни 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурорската колегия към ВСС прие с пълно мнозинство молбата на градския прокурор Христо Динев за освобождаване от заеманата длъжност. Гласуването мина без никакви обсъждания, като единственото уточнение дойде от главния прокурор Цацаров, че Динев иска да бъде освободен поради здравословни причини, които предполагат дълго отсъствие.

Веднага след това, отново без възражения, колегията прие предложениято на Цацаров за временно изпълняващ длъжността градки прокурор да бъде назначена Емилия Русинова. До момента Русинова е била зам.-градски прокурор на София.

Припомняме, че през октомври 2015 г.  главният прокурор разпореди проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). Причината за това са "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления".  Тя обхваща периода от 2014 г. , когато Динев беше назначен за градски прокурор. Към момента проверката е приключила, но резултатите остават неясни. 

Христо Динев подаде молба за освобождаване на 30 май, точно в деня, когато беше отложена и проверката на прокуратурата от евроексперти. Точно в този ден пък зам.-главният прокурор заплаши журналисти от "Капитал" с проверка от Инспектората към ВСС и обвини Софийски градски съд, че не си върши добра работата. Причината е информация от пусната искова молба срещу Сарафов от разследващ полицай в ГДБОП за 30 хил. лв , която се оплаква, че е била заплашвана и обиждана от него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама