18.5% по-малко произведени цигари след спирането на “София-БТ”

14:58, 08 юни 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спадът на производство на тютюневи изделия през месец април тази година е 18.5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Именно на 1 април 2016 г. работа спря софийската фабрика на “Булгартабак”. До него се стигна след решение на тютюневия холдинг в Близкия изток, за което те обвиниха в-к “Капитал”, който разкри вихрещата се контрабанда с български цигари в региона. На годишна база производството на цигари е спаднало с главозамайващите 39%.

По данни на НСИ през април производството на електрическите съоръжения също е спаднало - със 7.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители са намалели с 3.7%.

Ръст е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 11.2%, производството на напитки - със 7.2%, производството на химични продукти - с 6.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.6%.  

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4.9%, и в добивната промишленост - с 2.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 40.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 29.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 15.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 12.5%.

Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 18.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.5%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама