Президентът пред ЕП: Не сме в студена война, а в студен мир

14:50, 08 юни 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не сме в нова студена война, а в студен мир с конфронтация и методи от предишни времена, това заяви българският президент Росен Плевнелиев в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

Той направи изявлението си през евродепутатите на английски език. Пред евродепутатите българският държавен глава засегна редица теми, като популизма и евроспептицизма в Европа, бежанската криза, референдума във Великобритания, приемането на България в Шенген и анексирането на Крим от Русия.

„Светът днес е в дисбаланс: нестабилни региони, несигурни нации, притеснени граждани, тероризъм. "Има много кризи - Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл подкопава доверието в нашите основни ценности. Москва започна широкомащабна пропаганда в Европа, която посява недоверие. Целта е да се подкопае доверието в ЕС". "Европа трябва да бъде лидер на следващата индустриална революция", изтъкна още държавният глава.

"В Европа има война, тя се случва в Украйна. За мен Крим е Украйна, а Украйна е Европа", заяви в речта си Росен Плевнелиев, повтаряйки за пореден път тази своя позиция.

Той определи като важна стъпка отпадането на визите за украинските граждани, за да може украинският народ да се чувства приет. "Не бива да даваме шанс на популистите да експлоатират незнанието и забравата. Приветствам създаването на европейски дом. Мирът не е неизменна даденост, всеки от нас трябва да го защитава. Мирът означава права на човека и върховенство на закона", поясни пред европейските депутати своята визия президентът Плевнелиев.

"Не можем да позволим на Европа да пропадне в морална криза - криза на липса на солидарност, на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС и това е най-голямата опасност, изтъкна в обръщението си президентът Росен Плевнелиев. Той каза още, че много от проблемите ни имат европейски корени - социално изключване, маргинализация, лошо образование, лош диалог между религии. По думите му идеята е да се отвори "вратата на призраците от миналото" и да се даде сила на националистите и популистите, великите сили и сфери на влияние. И изглежда, че те успяват, изглежда, че ние не постигаме прогрес, че сме спрели интеграцията и сме сложили спирачка на разширяването и присъединяването към Шенген, каза Росен Плевнелиев. Според държавния глава трябва да започнем нови проекти за интеграция, да се придържаме към принципите си, но също да се адаптираме към бързо променящия се свят. "Трябва да се интегрираме, не изолираме", каза той.

"България трябва да влезе в Шенген колкото се може по-скоро заради общата политика на ЕС", допълни държавният глава. 

Преди това президентът се срещна с председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. „Страната ви е много важен член на ЕС, особено в дискусиите по миграционните теми“, каза Шулц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама