98 проверки извърши шуменската екоинспекция през май

15:34, 08 юни 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През май експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен са извършили 98 проверки, от които 56 планови, а 42 извънредни, съобщиха от екоинспекцията.

Девет от извънредните са по сигнали на „зеления” телефон и по жалби. Дадени са 57 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.  През месеца са съставени 12 акта, от които 3 за неизпълнение на дадени предписания. Издадени са 8 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции за 5250 лв.

Общо събраните суми от РИОСВ-Шумен по наложени санкции са 8 059,91 лв. От получените суми 2891,08 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, като получилите най-големи приходи от наложени санкции са община Попово – 897,60 лв., община Шумен – 702,40 лв., община Каспичан – 564,80 и  община Велики Преслав – 562,40 лв.

Наложена е имуществена санкция на „Фикосота” ООД за 2000 лв. за това, че в качеството си на задължено лице от Закона за управление на отпадъците е водило невярна отчетност на образуваните от дейността си отпадъци.

На „Трейдиом” ООД  София е наложена имуществена санкция за 1000 лв. за това, че при МВЕЦ „Тича” в землището на  с. Миланово, община Велики Преслав, е изхвърлило утайки в река Камчия, чрез отточен бетонов канал. Издадено е наказателно постановление на Жечко Жеков – кмет на с. Ивански, община Шумен за  1400 лв. за това, че около речните легла и прилежащи територии в с. Ивански, в качеството си на кмет на с. Ивански не е осъществил отговорността си, като не е организирал почистване на образуваните незаконни сметища и замърсявания с отпадъци. Със заповеди на директора на РИОСВ - Шумен са наложени 3 принудителни административни мерки.

Спряна е експлоатацията на „Цех за производство на промишлени експлозиви в с. Пайдушко, община Търговище с оператор  „Пътинженерингстрой – Т” Търговище. Спряна е експлоатацията на всички съоръжения на територията на „Петролна база Каспичан”, собственост на „Петрол Север” предназначени  за съхранение на опасни вещества. Наложена е принудителна административна мярка на  „Дюра – Тайлс БГ” София, с която е ограничен  капацитета на Завод за производство на керамични изделия.

В резултат от своевременни намеси свързани с оказване на първа помощ на бедстващи животни и изпращането им в Спасителен център за диви животни „Зелени балкани” Стара Загора са спасени 4  птици от видовете бухал, бял щъркел и домашна кукумявка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама