Ангелкова безсилна пред сергиите с гащи и чорапи в Слънчев бряг

15:50, 08 юни 16 / Политика 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на туризма Николина Ангелкова се оказа безсилна пред поставените на първа алея сергии с чорапи, гащи, царевица и кебапчета в курорта Слънчев бряг. Причината е, че най-големите сергии са върху частни поземлени имоти. Това призна самата тя по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, където депутатите отправиха въпроси към Ангелкова по актуални теми, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„При проверка установихме, че има няколко частни парцела, които попадат в обхват на концесия. Адски неприятно е да се разхождаме из Слънчев бряг в целия този хаос“, призна все пак Ангелкова, като дори сравни сергиите в курорта със столичния базар „Илиянци“.

„В правомощията на кмета е премахването на временните обекти, които са незаконни. Не може главният архитект на общината да разрешава поставянето им, а след това отговорността да се прехвърля на министерството или държавата. Всичко това отблъсква туристите там“, категорична бе тя.

Голяма част от концесионерите са се обединили всичките павилиони да са с обща визия, което със сигурност ще подобри имиджа на курорта. Представен е общ текст за визията на курортите, но в момента се работи и по наредба, която да ги регулира.

Според членовете на комисията този „парлив въпрос“ трябвало да се реши чрез законодателни промени. Ангелкова обаче допълни, че всички предложения, които да подобрят законодателната рамка са добре дошли.

Всички курорти са пълни на 90% към момента

Министърът на туризма се похвали, че вече над 90% от всички курорти са запълнени. „Дай Боже да се запази така. Вече имаме проведени 41 процедури за отдаване под наем. Имаме 23 плажа с наематели. Продължаваме да провеждаме втори и трети търг с 30 и 50% по-ниска цена. Всички плажове на концесия са 55, а под наем към момента са над 70. Направихме някои изненадващи проверки и предстои да запознаем всички с резултатите. Всичко е в рамките на нормалното, за да посрещнем предстоящия силен сезон“, добави тя.

93 неохраняеми плажа към март

Към март 90 плажа, както и трите плажа за природосъобразен туризъм-Карадере, Иракли и Корал са неохраняеми. След като приключи отдаването на концесии за плажовете тази бройка ще бъде под 90, убедена е Ангелкова.

За това дали има недостиг на спасители по плажовете, министърът коментира, че след стартиране на проверките ще може да се установи дали има или няма. „Към момента сме одобрили схемите, които се предлагат от самите концесионери и наематели. Съгласно заявките им на плажове няма деклариран проблем, но това ще се установи при проверки на място“, поясни тя и добави, че проблемът с кадрите по Черноморието съществува от дълги години, но в момента е в своя пик.

„Предстои обсъждането с министъра на социалната политика внасянето на кадри от страни, които са заявили интерес да работят по Черноморието, като Молдова и Беларус, както и облекчаване на студентски практики от страни на ЕС. Успоредно започнахме пилотен проект с Комисията по образованието за професионалните гимназии по туризъм и бизнес, за да покажем на практика как функционира дуалното обучение“, коментира още Николина Ангелкова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама