От 15 юни мерят нивата на шума по морето

16:07, 08 юни 16 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специални звена ще следят за спазването на шума в трите курорта - Слънчев бряг, Обзор и Златни пясъци от 15 юни. Работата на звената е 24-часова и в тях участват полицаи и служители на РЗИ. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова, след като взе участие в заседанието на икономическата комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Звената ще бъдат само за сезона, като идеята е да бъдат до август или септември. Проблемът, който е съществувал в момента е, че няма служител на РЗИ със специален уред, който веднага да констатира нарушението и да се издаде акта. Когато се викне МВР на проверка, а няма уред, няма и доказателство. Така докато дойде представителят на РЗИ, има забавяне и невинаги се констатира реалната картина. При нарушение има глоба, но по този начин се създава и превенция“, обясни Ангелкова.

По темата за това къде избират да почиват българските туристи – в България или Гърция, министърът коментира, че никога не била казвала, че българите обичат или не обичат да почиват някъде. Тя подчерта, че всеки сам определя своята почивка и нямало как да се сравняват „ябълки с круши“, защото плажовете в Гърция и тези в България са изключително различни.

„Не може само да обясняваме колко лоши са при нас плажовете. Те не са лоши, защото имаме различни характеристики и правим абсолютно всичко, за да можем да осигурим максимално доброто за всеки един турист. Фактът, че България е с 7,8 млн. души население, а посреща годишно над 7 млн. туристи, като само лятото между 4 и 5 млн., показва, че имаме продукт, който се харесва. Абсолютно различно е - Гърция има 14 500 км плажове заедно с островите, ние имаме около 500 км плажна ивица“, оправда се Ангелкова.

От думите й стана ясно още, че за тази година първите данни и проби показват, че плажовете ни са в норми и нямало нищо притеснително. Ангелкова подчерта, че всяка седмица ще се взимат проби, но уточни, че природата нямало как да се контролира. Тя бе категорична, че всички мерки, които са свързани с осигуряване на максимален комфорт и чистота по морето и плажовете, са взети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама