ЕК ще следи дебатите в парламента по промените в Закона за съдебната власт

16:19, 08 юни 16 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ЕК очакват с особено нетърпение дебатите по Закона за съдебната власт в Народното събрание. Това става ясно от писмо на заместник-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Миху изпратено до министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Интересът към дебатите в парламента от Комисията определено не е необоснован, тъй като промените в закона предвижат реформа в прокуратурата, чиято работа и независимост пък ще бъде одитирана от евроексперти в следващите месеци.

Задачата на редакциите и допълненията в съдебния закон е и да подплатят промените в Констуцията от края на 2015 г, с които започна съдебната реформа на кабинета „Борисов-2“. Тогава точно депутатите бяха тези, които запазиха ревизирания вариант на разпределението на магистратските и парламентарните квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет, като нарушиха и постигнатия „историческия компромис“.

"С това гласуване бе направена стъпка за това в България да има върховенство на главния прокурор", каза правосъдният министър Христо Иванов след като бяха приети конституционните промени и впоследсвие хвърли оставката си.

Все пак от ЕК са оптимисти и казват в писмото си до Захариева, че са сигурни в решимостта на министъра да доведе проектът до край и той да стане „един от крайъгълните камъни на реформа“.

Наред с антикорупционния закон, предложен от правителството, промените в Закона за съдебната власт са от ключово значение за цялостните усилия по реформата, казва още в писмото си заместник-генералният секретар на Европейската комисия и допълва, че очаква да се следват предвидените работни планове в следващите месеци до септември, когато в България ще се проведе поредната мисия по Механизма за сътрудничество и оценка.

Разговорите с парламентарно представените партии по проекта на Закона за съдебната власт пък вече започнаха. Във вторник правосъдният министър се срещна с депутатите от ГЕРБ и РБ, а следващата седмица се очаква разговорите с другите партии да продължат. Законопроектът ще бъде внесен на 15 юни за обсъждане в Министерски съвет, а после се очаква да бъде внесен и в Народното събрание. Идеята е да бъде разгледан и приет до излизането на депутатите в лятна ваканция.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама