В с. Бръшлен представиха "Вкусовете на Дунава"
16:25, 08 юни 16 / Любопитно
25
361
Шрифт:
Празникът беше организиран от Съюзът на пенсионерите 2004 от Община Сливо поле и Русенският университет „Ангел Кънчев“ под патронажа на кмета Валентин Атанасов и със съдействието на Община Сливо поле. Информация за събитието съобщава прес центърът на Областна администрация - Русе.
Сред гостите на събитието бяха областният управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев, кметът на Община Сливо поле – Валентин Атанасов, председателят на Общински съвет Сливо поле – Синан Вейсал, зам.-кметът на Община Сливо поле – Михаил Чиликов, кметът на кметство с. Бръшлен – Димчо Петров, кметът на кметство с. Бабово – Пламен Пейков, кметът на кметство с. Ряхово – Георги Атанасов, доц. Великова – преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев, инж. Йордан Казаков – президент на Съюза на пенсионерите 2004, членовете на Бюрото на областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004, всички общински председатели на Съюза на пенсионерите 2004 от Област Русе, Йордан Тодоров – председател на кооперацията в с. Бръшлен, гости от Румъния и жители на Община Сливо поле.
За изключително автентичната атмосфера са се погрижили пенсионерите от селата Бръшлен, Бабово и Ряхово, които са демонстрирали част от земеделието на миналия век – пътя на хляба от засяването на житото през есента, рязането на брадата през пролетта, месенето на кравай от първото пожънато, овършано и смляно жито до разчупването на кравая над кладенец за здраве на цялото село.
Доц. Бурджиев е благодарил за предоставената му възможност да се върне в детството си, когато с много любов е участвал в подобни събития. „Такива мероприятия спомагат съхраняването на българската традиция, утвърждаването на нашия народ като нация и популяризирането на родната битност. Българските обичаи са оня знак, който ще съхрани народа ни в настоящето и бъдещето“, е заявил още той.
Областният управител е отправил и специален поздрав към участниците от селата в Община Сливо поле за проявената от тях смелост и находчивост да се включат в тази международна инициатива.
Програмата е продължила с празничен обяд, в рамките на който е била представена изложба на хлебни изделия. Авторите на вкусотиите получиха грамоти за най-старо, автентично и традиционно изделие.
Добави коментар