Приложение за смартфон предупреждава французите в случай на атентат

16:27, 08 юни 16 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два дни преди началото на Евро 2016 френското правителство представи приложение за смартфон, което ще позволява изпращане на предупреждение в случай на терористична атака, стрелба или бедствие, съобщава „Фигаро“.

Апликацията SAIP, разразботена след атентатите през ноември, бе представена от вътрешния министър Бернар Казньов на фона на безпрецедентни мерки за сигурност в страната.

Приложението е достъпно на английски и френски език. То може да бъде настроено да се получава предупреждение, ако се извършва нападение в близост до използващия услугата. В случай на стрелба или бомбена атака приложението локализира мястото на инцидента и на екрана на телефона се появява червен фон с надпис Alert (Тревога) и кратка информация какво се случва и съвет как да се реагира.

Въпреки че екранът става червен, няма звукова сигнализация или вибрация на мобилното устройства, за да не бъде застрашен животът на получилите съобщението, докато се крият от нападателите, пише всекидневникът Libération.

Приложението също има за цел да отсее спекулациите в социалните мрежи. То може да бъде споделяно в социалните мрежи.

"През 21 век трябва да използваме съвременните технологии изцяло в наша полза", каза Мишел Делпюеш, префект на Рон, където днес бе проведена симулация на терористичен атентат.

Първоначално е било предназначено само за въоръжени и бомбени атаки, но властите планират да се включва също при индустриални инциденти, наводнения и други извънредни ситуации.

Има общи съвети при ядрен инцидент, включително „скрийте се в сграда”, „не вземайте децата си от училище” и „не претоварвайте телефонните мрежи”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама