Европейският парламент създава анкетна комисия за „Досиетата Панама“

16:44, 08 юни 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският Парламентът (ЕП) прие предложението на политическото си ръководство за създаване на анкетна комисия, която да разгледа разкритията от „Досиетата Панама”, свързани с финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти, съобщи пресслужбата на ЕП днес.

Комисията със състав от 65 души ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци.

Тя ще има дванадесет месеца, за да приеме окончателния си доклад. Мандатът й беше одобрен на 2 юни от Председателския съвет на Парламента.

"Досиетата Панама" са огромен архив на панамската адвокатска кантора за офшорни фирми "Мосак Фонсека", получен от Международния консорциум на разследващите журналисти. През май организацията включи специална търсачка за над 11 милиона документи за 214 хиляди фирми в 21 страни и територии със статут на офшорна зона или на т.н. "данъчно убежище" – от Панама и Хонконг до щата Невада и Британските Вирджински острови. 

Българската следа в „Досиетата Панама“ сочи, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови.

Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина.

Сред тях са вече известните от публикации на в."24 часа" (единственият партньор за България) имена на Васил Божков, Тодор Батков, Петър Манджуков, Николай и Евгения Баневи и др.

През април панамска полиция нахлу в офисите на „Мосак Фонсека“, но не откри доказателства за предприемане на действия срещу адвокатската кантора.

От своя страна компанията обяви, че ще предприеме правни действия срещу Международния консорциум на разследващите журналисти, разпространил документите, разкриващи подробности за офшорни финансови сделки. 

Сред големите имена от "Досиетата Панама" бяха тези на футболиста Лео Меси, украинският президент Петро Порошенко, бащата на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, президента на Сирия Башар Асад и премиерът на Ислания Сигмундур Гунглаугсон, който бе принуден да подаде оставка заради вълна от недоволство след разкритията.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама