Осъдиха рецидивисти в Стара Загора за притежание на незаконни оръжия

17:28, 08 юни 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Господин Г., на 65 г. от. Поморие, и Георги Т. на 47 г. от Стара Загора са осъдени на „лишаване от свобода” при първоначален „строг” режим, заради притежание на незаконно оръжие. Господин Г. ще лежи три години в затвора, а Георги Т.е получил 2-годишна присъда, уточниха от Апелативна прокуратура. На основание чл.68 ал.1 от НК съдът е постановил Господин Г. да изтърпи отделно и наказание от две години „лишаване от свобода“ по предходно осъждане, отново за извършено престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

Господин Г. живеел в с. Сладък кладенец, общ. Стара Загора.  Той е многократно осъждан за тежки умишлени престъпления, за които има постановени и ефективни присъди. Не е притежавал разрешение за носене, държане или разпореждане с  огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества.

В началото на месец февруари 2015 г. негов познат му предал 1 брой самоделно изработена пушка с дървен приклад, която била годна да възпроизвежда изстрели, с боеприпаси за огнестрелни оръжия. Господин Г. отнесъл пушката в дома си, където съхранявал и други огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества, а именно - гладкоцевна пушка с две вертикално споени цеви 12 калибър; гладкоцевна пушка, 12 калибър с една цев, 30 бр. патрони, 91 бр. патрони 7,62х39мм.(Калашников), 75 бр. патрони 12 калибър, устройство за изстрелване на газови и халосни патрони, щик – нож за пушка, кутия с бездимен барут, кутия със сачми, дървена полуложа за пневматична пушка и много части и елементи от огнестрелни и газови оръжия, придобити от него по начин, който не бил установен в хода на разследването. На 25 март 2015 г. при проведено претърсване и изземване в имота, обитаван от Господин Г., гореописаните оръжия, боеприпаси и взривни вещества били иззети.

Деянието,  извършено от Господин Г. в периода месец февруари 2015 г. до 25 март 2015 г., е в изпитателния срок на предходно осъждане по чл.339 от Наказателния кодекс.

 Георги Т. работел в автосервиз в гр. Стара Загора. Той е многократно осъждан за тежки умишлени престъпления, за част от които има постановени и изтърпени ефективни присъди. Георги Т. не притежавал разрешение за носене, държане и/или разпореждане с  огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества. През месец февруари 2015 г. той предал на свой познат въздушна пушка, с молба да я преработи. В началото на месец март 2015 г. пушката била върната на Георги Т., вече преработена в огнестрелно оръжие, т.е. годна да стреля с боеприпаси. Георги Т. съхранявал оръжието на работното си място в автосервиза, където на 25 март 2015 г. било извършено претърсване и гореописаното оръжие било иззето. По делото е установено, че Господин Г. и Георги Т. са използвали едно и също лице, което да преправя въздушните оръжия в бойни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама