242 училища учат на майчин език българчетата в чужбина

17:45, 08 юни 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските неделни училища в чужбина са 240 на брой. Има и две държавни българси училища в Прага и в Братислава. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на заседанието на парламентарната образователна комисия в отговор на въпрос за подготовката на учебниците за новата учебна година за българските училища в чужбина, съобщи БТА.

С изпълнението на изготвения стандарт за българския книжовен език ще могат да се направят учебни помагала за децата, за които езикът е майчин, но не е ежедневен, отбеляза тя. По нейните думи при сегашната демографска ситуация се обмисля създаването на специален център в Министерството на образованието и науката (МОН), който да е насочен към образованието на българите зад граница.

МОН иска да приобщи българските деца, които учат в чужди страни, към нашата образователна система, за да кандидатстват във висши училища в България, каза Кунева. Тя допълни, че няма специален учебник по история за българчетата извън пределите на родината.

В края на месец юли са поканени да дойдат в България представители на българските училища в чужбина, за да вземат решения за учебната 2016/2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама