Областната управа в Разград с пълни данни, публикувани в Националния портал за отворени данни

18:36, 08 юни 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната управа в Разград е първа сред областните администрации в страната, публикувала пълния набор от данни по приоритетни области на Националния портал за отворени данни opendata.government.bg.

Информацията включва регистър на военните паметници, регистър на имоти с държавна собственост, областна транспортна схема и регистър на язовирите на територията на областта, съобщиха от областната управа.

Порталът за отворени данни представлява единна, централна, публична уеб-базирана информационна система, която осигурява публикуването и управлението на информация за повторно използване в отворен, машинно-четим формат заедно със съответните метаданни. Платформата е изградена по начин, който позволява цялостното извличане на публикуваната информация или на части от нея.

Публикуването на публичната информация в отворен формат е задължение за организациите от публичния сектор съгласно Директива 2013/37/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 година за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информацията в обществения сектор. Директивата се транспонира с изменения и допълнения на Закона за достъп до обществената информация и съответните подзаконови нормативни актове.

Предоставянето на открит достъп до публичните данни има както икономически ефекти, така и по-широко обществено значение. Част от тях са откриване на нови работни места и генериране и реализация на бизнес идеи с помощта на отворените набори от данни. Според оценка на Европейската комисия предоставянето на открит достъп до данните и възможност за повторното им използване в европейски мащаб може да донесе икономически облаги на държавите — членки на ЕС, на стойност приблизително 40 милиарда евро годишно.

Порталът за отворени данни е инициатива на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация. Той е резултат от съвместната работа на политическия кабинет на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, дирекция „Модернизация на администрацията“ в администрацията на Министерския съвет, Института по публична администрация, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Фондация "Общество.бг"

Данните са свободно достъпни и могат да бъдат използвани за търговски и нетърговски цели и съответно за реализиране на приложения, базирани на тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама