2.5 млн. българи трудно плащат сметките си за отопление

19:55, 08 юни 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една четвърт от българите - или над 2.5 милиона души, изпитват затруднения при плащането на сметките си за отопление, изчисляват от КТ “Подкрепа”. От синдиката предупредиха, че с освобождаването на пазара на ток трудностите ще се задълбочат, предава bTV.

„2,5 милиона са много, но това трябваше да се мисли, когато се сключваха неизгодните договори на преференциални цени, благодарение на които имаме сегашните цени на електроенергията”, коментира Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

В момента енергийни помощи получават близо 240 хиляди домакинства. Новите правила разширяват обхвата два пъти. И това според "Подкрепа" обаче няма да е достатъчно.

Енергийното министерство предвижда уязвимите домакинства да плащат на по-ниска тарифа една трета от сметката си за ток - до 100 киловатчаса.

„Поскъпване на тока рано или късно ще има. Цените трявба да са такива, каквито пазарът определя и оттам нататък, ако има бедни домакинства, те да бъдат подпомагани със социални помощи”, посочи икономистът Калоян Стайков.

Новите правила за подпомагане още се доразработват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама