Чужди служби опитали да купят енергийни фирми и медии у нас

21:26, 08 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии, пише "Сега“. Това е записано в годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г., одобрен от правителството.

"Констатирани са конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие, разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация", пише в документа. Традиционен обект на интерес на чуждите разведки били "процесите в политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната сфера". До този момент не е установено изтичане на секретни данни. Службите са засекли един опит за достъп до чужда секретна информация. Отнети са 30 разрешения за работата с тайни.

"В отделни случаи са налице опити за "изнасяне" на вътрешни проблеми към България. Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански обекти със стратегическо за страната ни значение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др.", се посочва в анализа, но по-конкретни детайли не се дават.

Констатираните опити за намеса на чуждите служби са пряко свързани и с т. нар. хибридни и киберзаплахи, на които също се отделя сериозно внимание в документа. През 2015 г. са осъществени множество пробиви в информационната сигурност на ключови структури от централната и местната администрация. Това се дължи най-вече на липсата на практика как държавата трябва да реагира на национално ниво при кибератака. Дават се за пример атаките срещу ЦИК и сайтове на държавни институции по време на изборите през 2015 г.

Като основни заплахи пред страната през миналата и тази година в документа се посочват големият брой конфликти в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна. Заплахата от ситуацията в Сирия, Афганистан, Ирак и Северна Африка е свързана най-вече с преминаване на чуждестранни бойци, организиране на терористични актове и клетки на българска територия.

През 2015 г. службите са проверили 17 130 чужденци. За 181 лица е имало данни, че може да са заплаха за националната сигурност. Те са били експулсирани от страната и им е забранено да влизат в България. През миналата година не е постъпила категорично потвърдена информация за участие на българи в бойни действия на страната на терористични организации. Данни обаче е имало и спецслужбите са ги проверявали.

Прогнозите в доклада не са никак успокоителни. Според авторите му "не следва да бъде изключена вероятността от организиране на терористични актове на територията на България и срещу български интереси в чужбина. "Предвид терористичната активност в региони в близост до страната, е възможно на територията на България да бъдат създадени логистични центрове за осигуряване дейността на терористични групировки", посочват още те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама