По-малко мед през това лято очакват пчеларите от Шуменско

06:21, 10 юни 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 300 тона добив на мед се очакват това лято в област Шумен, което е със 100 тона по-малко от обичайните средни количества характерни за региона, информира областният председател на пчеларите Даниела Челебиева.

Това е причината цените на пазара на дребно да се покачват. В момента те се движат в границите между 9 и 10 лева за килограм. Само за сравнение цените на европейските пазари са от два до четири пъти по-високи при това за изкупуване на едро.

Поради ниските температури и непрекъснатите валежи през пролетта липсва акациев мед. Неблагоприятните атмосферни условия и слабата паша са принудили стопаните да подхранват допълнително пчелните семейства, въпреки, че периода за тези дейности е нетипичен.

“Състоянието на пчелите в момента е такова, каквото през октомври. Хладното и влажно време забави развитието на пчелните семейства”, поясни Челебиева и добави, че местните производители на мед очакват картината да се подобри с цъфтенето на липите. Основната паша на пчелите в областта обаче остават слънчогледа и Cardus acanthoides или така познатият ни Магарешки трън, широка гама от билки.

За нормалното си съществуване едно пчелно семейство се нуждае от 25-30 килограма мед на месец.

До реколтата от мед през следващата година не се очаква да има промени в цените на дребно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама