В Разград започва традиционната есперантска творческа среща „Абритус”

06:37, 10 юни 16 / Култура 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разград днес започва традиционният празник Есперантска творческа среща "Абритус". Инициативата се организира за 26-ти пореден път от Есперантския дом за култура "Д-р Иван Кирчев" и Есперантското дружество "Д-р Л. Л.Заменхоф" в града.

Тази година празникът ще бъде обогатен и с Балканска есперантска среща, съобщи Иваничка Маджарова, зам.-председател на ЕДК „Д-р Иван Кирчев”.

В срещата ще участват есперантисти от Хърватия, Турция, Румъния, Събрия, Унгария, както и журналистът и издателят на международното есперантско списание „Балканска зелена звезда” Йохан Деркс – холандец, живеещ в Белград, и Анна Барток, главен редактор на вестник „Вестител на есперанто”.

Началото на тържествата ще бъде поставено от 17 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” с премиера на последната поетична книга на есперанто „Скитник между звездите” на журналиста, поета, писателя и преводача Венелин Митев.  Стихосбирката съдържа 53 лирични творби в шест раздела. Авторът ще бъде представен от журналиста и издателя Йосип Плеадин от Хърватия. Организаторите са се подготвили за вечерта да звучат и двата езика – есперанто и български.

Празникът ще продължи в събота в регионалната библиотека с конференция на тема „Развитие и чистота на международния език есперанто”.  Основен докладчик по темата ще бъде е преводачът и преподавател по есперанто инж. Никола Узунов от Ямбол. Съдокладчици са доц. Ева Бояджиева от Пловдив, член на Есперантската академия в Сан Марино, Йосип Плеадин, преводач и издател в Хърватия, писателят, авторът на повече от 15 книги на бъларски и есперанто Георги Михалков – гл. Редактор на сп. „Български есперантист”.

 По-късно ще бъде отчетен 26-ят международен конкурс за оригинална есперантска поезия и хумор „ЕКРА-16”. За конкурса са получени творби от представители от много градове на Европа,Азия, дори вече и в Африка – Конго, Уганда, от Тайван и др. Тази година за чуждестранните участници ще има и специална награда – излезлият в началото на годината юбилеен сборник – „25 години ЕКРА – Антология „Абритус”.

Концерт пред гостите и всички участници в празника ще изнесе вокална група "Копнеж" при Есперантския дом за култура. В концерта ще участва и оперната певица, популярната изпълнителка на есперантски песни от Будапеща, Анйо Амика.

Неделният ден ще е посветен на обогатяване контактите между есперантистите, гости на традиционния празник ЕКРА. Домакините са организирали за своите гости и посещение на културно-историческите забележителности на Разград, както и Тракийската гробница в Свещари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама