Започва Евро 2016

07:19, 10 юни 16 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Париж днес започва европейският футболен шампионат Евро 2016.

Първенството ще бъде открито с мач между отборите на Франция и Румъния, който започва в 22:00 часа бълргаско време на „Стад дьо Франс“ в Сен Дени.

Преди първия двубой хилядите фенове ще могат да се наслядят на пищна церемония. Идеята на мероприятието е да бъдат пресъздадени най-впечатляващите детайли от френската култура. Темата на спектакъла е „Добре дошли във Франция“, а продължителността му ще е между 12 и 15 минути.

Очаква се официалното откриване на Европейското по футбол да бъде проследено от над 150 милиона зрители.

Две години се подготвяме за този ден. Не е лесно да бъдат синхронизирани 500 човека, за една такава церемония. Ние искаме да покажем най-доброто от френската култура. За нас е чест. Ще има музика, хореография и обичаи, представляващи Франция. Не става въпрос за фолклорни мотиви, а напротив - модерни и цветни неща, като идеята е спектакълът да носи настроение и радост", разкрива отговорникът по церемониите в УЕФА Жюлиен Пато.

Въпреки засилените мерки за сигурност в цяла Франция, където все още под тревога от терористична заплаха след атентатите в Париж през януари и ноември 2015г., организаторите не планират специален акцент върху нападенията, но универсалното послание за мир и любов ще бъде вплетено в спектакъла, в който основното ще бъде музиката. Около 500 доброволци ще танцуват под ритмите на класически френски шансон, които ще бъдат миксирани от носителя на Грами Давид Гета, който е автор на официалния химн на Евро 2016.

"Ще бъде повече човешка, отколкото технологична церемония", добавя Пато. Зрителите на стадиона също ще могат да се включат като действащи лица в церемонията, като вземат участие в гигантската хореография, която ще обхване целия стадион.

В центъра на Париж е изградена и огромна фен-зона, която ще побира около 90 хиляди души. Тя се намира до емблематичната за френската столица Айфеловата кула, а мерките са сигурност са повече от сериозни.

Мачовете на Евро 2016 ще се проведат на 10 стадиона в 9 града: Бордо, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза.Това е третото домакинство на Франция на този форум след 1960 и 1984 година. За първи път в Европейското първенство ще участват 24 отбора, вместо досегашните 16.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама