Художествена галерия Стара Загора се обогати с четири графики на академик Румен Скорчев

07:20, 10 юни 16 / Култура 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондът на Художествената галерия в Стара Загора се обогати с четири творби на академик Румен Скорчев (1932-2015). Дарението на графиките направи съпругата му Елка Скорчева, която пристигна в града за откриването на изложбата „Изгреви и залези”, наречена така по едноименната автобиографична книга, върху която творецът работи в последните месеци от живота си.

Експозицията включва 98 творби на художника и е част от голяма негова колекция, притежание на Националната художествена галерия. Тя включва графики, рисунки, илюстрации и живописни произведения от различни периоди в изкуството на именития художник.

„Това е първият човек, който се осмели да рисува Яворов“, отбеляза при откриването директорът на ХГ Стара Загора проф. Марин Добрев. „Рисувач, от ония малкото, за които не знам дали пръстите на двете ми ръце няма да са много, които наричаме родени рисувачи. Той мислеше през рисунката, той минава през нея, там е духът му, там е неговата философия, онова което той влага във всяко изкривяване на линията“, каза още той.  Куратор на изложбата е Сузана Каранфилова. От името на Община Стара Загора за дарението благодари зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

Изложбата „Изгреви и залези”, представя цял един творчески път, изграден през годините с много труд, енергия и талант. Организирана е в памет на академик Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември 2015г.

„Това е петото място, където се показва изложбата. Съпругът ми искаше да направи тук изложба. Стара Загора е голям културен център с много традиции. Той има детски мил спомен от 1939 г. , когато в село Мариино, Пернишко, където семейството се премества, първата му учителка е Анка Загорова от вашия град“, сподели развълнувана съпругата на академик Скорчев. Тя прочете финала на последната му книга, която излиза ден преди кончината му.

Познат най-вече като график, Румен Скорчев оставя внушително като обем творчество в техниките офорт, акватинта, медна гравюра и литография. Развива и усъвършенства сложната технология на дълбокопечатната гравюра. В основните графични цикли „Сътворението“, „Човекът – природа“ и „Кутията на Пандора“ централно място заемат темите за любовта, силата на духа и величието на природата.

Изложбата е открита за посещения до 7 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама