БХК иска Борислав Сарафов да бъде наказан

09:52, 10 юни 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският хелзински комитет (БХК) отправи отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което правозащитниците настояват заместника му Борислав Сарафов да бъде наказан заради “обществено нетърпимата и противоправна сексистка реч” срещу разследващия полицай в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Любомила Ценова.

Както София Topnovini.bg вече съобщи, според жалба на полицай Ценова в петък, 13 май, в кабинета на Сарафов и в присъствието на наблюдаващия делото Томи Наков (прокурор при Специализираната прокуратура), Юлиана Петкова и Марияна Станкова (прокурори при Върховната касационна прокуратура), Даниела Попова (административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура), Ивайло Спиридонов (директор на ГДБОП) и Стефан Джолев (заместник-директор на ГДБОП) Сарафов е упражнил натиск над полицай Ценова и е упражнил върху нея пряк и агресивен натиск по повод това, че е осъществила правомощията си на разследващ орган, като е отправил срещу нея груби женомразки нападки с циничен език, както и заплахи, че спрямо нея ще бъде злоупотребено с правомощия, за да бъде тя пенализирана неправомерно. Причината била това, че по досъдебно производство Ценова събрала доказателства, не в полза на обвинението.

“гресивно женомразко поведение като това на заместника Ви, освен обществено нетърпимо, е и противоправно. Сарафов се е опитал по изключително грозен и агресивен начин да унижи госпожа Ценова в качеството ѝ на човек от женски пол, както и на професионалистка и разследващ орган, като заради нейни законни действия по служба ѝ е натрапил грубо сексуализиращо опредметяване, с което е целял да я представи в нейните собствени и в очите на останалите присъстващи – магистрати и нейни горестоящи колеги – като обект на сексуална употреба от страна на разпитаното от нея лице, така отричайки човешкото ѝ достойнство, както и качеството ѝ на орган на власт спрямо това лице. Такова поведение, освен тежка злоупотреба със служебното положение на Сарафов, съставлява и женомразки тормоз, и сексуален тормоз по смисъла на чл. 5 от Закона за защита от дискриминация”, пише директорът на правната програма на БХК адв. Маргарита Илиева. И допълва: “Извършените закононарушения са особени по своята дързост и тежест”.

“На първо място, заместник главният прокурор извършва своя отблъскващ опит да унижи госпожа Ценова в качеството ѝ на жена, като ѝ припише спрямо произволно взето лице от мъжки пол по даденост ролята на долупоставен сексуален обект, който задоволява чужди потребности. Нещо повече, Сарафов обозначава това лице от мъжки пол с презрителното прозвище „цървул“, за да унизи допълнително госпожа Ценова, като по този начин цели да я представи като по-долупоставена и от нисшия „цървул“, комуто според думите на Сарафов тя е в положение сексуално да слугува.   

На второ място, госпожа Ценова става мишена на тази словесна женомразка агресия поради законното изпълнение на своите правомощия на разследващ полицай. Това е пряка атака срещу нейното качество на професионалистка и орган на власт, който прилага закона.

На трето място, тъй като тази по същество сексистка реч на омразата е отправена в контекста на законово определена йерархия между функциите на прокуратурата и тези на разследващите органи, тя представлява още по-тежка форма на виктимизация спрямо госпожа Ценова, тъй като злоупотребява със зададената ѝ от нейната служба институционална роля на подчинение спрямо ролята на ръководещия досъдебното производство магистрат – прокурор. Нещо повече – Сарафов, като горестоящ съгласно законовото разпределение на ролите, е не просто прокурор, а високопоставен прокурор, и то заместник на Вас, главния прокурор. Поведението на Вашия заместник се явява така и тежка злоупотреба с институционалността, зададена от процесуалния закон. Той грубо злоупотребява със служебното си положение, за да накърни законността, като упражни директен, агресивен натиск под формата на сексуален и сексистки тормоз върху госпожа Ценова, за да не събира тя доказателства, които не харесват на него и прокуратурата.

На четвърто място, това деяние срещу госпожа Ценова и срещу върховенството на правото е извършено в присъствието на редица лица – госпожа Ценова е мишена на унизяващата агресия на Сарафов на всеуслишание. Тя е изправена пред стая, пълна с други високопоставени прокурори, както и с двамата най-висши ръководители на нейната служба – директор и заместник-директор. От отразеното в медиите, както и от липсата на каквито и да било публични опровержения до момента от страна на когото и да било от присъствалите, може да се заключи, че този позорен за прокуратурата и въобще за институциите в България опит за сексистко унизяване на госпожа Ценова е извършен с мълчаливото съгласие на вас, останалите присъстващи. Тази достойна за съжаление пасивност е равнозначна на подкрепа за агресора.

Жалко е и това, което думите на Сарафов разкриват за неговото собствено мислене като представител на висшето ръководство на прокуратурата и за вътрешната субкултура на ръководената от Вас институция. Опитът за унижаване на независима професионалистка с фантазии за нейното сексуално подчинение по всяка вероятност е проекция на светогледа на говорителя, обусловен от битуване в институционална среда, в която подобни модели са утвърдени и интериоризирани като норма”, пише още в отвореното писмо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама