Русе със сериозно представителство на Националния панаир на музейната книга

10:02, 10 юни 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей – Русе ще участва в Национален панаир на музейната книга с 18 свои издания. Панаирът се провежда на 10-12 юни в Етнографски музей на открито „Етър” до Габрово.

Участниците ще се конкурират за Най-стара музейна книга, продадена или обменена на Панаира, Най-добре оформена и издадена музейна книга и за Цялостно представяне. Русенския музей ще участва в надпреварата и с „Известия на Народния музей - Русе“, том 2 от 1966 г.

В първия ден на събитието ще се проведе кръгла маса „Музейната книга в пространството на съвременните културни общувания”, чиито модератор е директорът на РИМ-Русе проф. д-р Николай Ненов. В обсъждането ще се включат специалисти от Националния археологически институт с музей, Великотърновския университет, УНИБИТ и Институт за приложна музеология. Професор Николай Ненов ще сподели виждането си върху процесите, които движат „Етнографската тематика в съвременната музейна книжнина”.

На територията на „Етъра” ще се осъществява търговска дейност и обмен на музейни книги и сувенири. Предвидено е да се реализират срещи и договаряния между представители на различни издателства и музеи. Русенският музей ще участва само с един свой уникален сувенир – мамут от филц, създаван от деца в работилниците на музея.

Целта на събитието е да популяризира качествените издания на българските музеи. Организаторите от Институт за приложна музеология, Етнографският музей на открито „Етър”, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и издателство „Фабер” са убедени, че сборниците с научен характер, които тези институции издават, заслужават да бъдат по-разпознаваеми и продаваеми у нас и в чужбина.

Ателиета, представления и разнообразна програма ще съпътстват Националния панаир на музейната книга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама