Спасяваха „ранени“ при взрив, активиран дистанционно

10:58, 10 юни 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем тежко ранени при взрив, активиран дистанционно – това бе сценарият на учението, с което приключи Третият международен семинар по антитероризъм във Варна. За първи път Медицинският университет, който е организатор на форума, инициира практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат, като се акцентира върху координацията и организацията на действията на различните екипи в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт.

В симулацията взеха участие отряди за бързо реагиране на Военномедицинска академия – София, ДОТИ, ОД на МВР – Варна, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, БЧК, Военноморската болница, в пълна координация с щабовете при областния управител и кмета на Варна.

„Това, което се случва днес ,е инвестиция. Това, което ние правим, ще се връща многократно, ще бъде платено със спасени човешки животи, за да може, ако подобен инцидент наистина се случи, да бъдем подготвени, всеки да знае своето място и задължения и пострадалите да получат адекватна медицинска помощ“, коментира ректорът на Медицинския университет  проф. д-р Красимир Иванов.

Специално за симулацията пристигна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който обеща, че това няма да е последното подобно учение. „Такива учения трябва да се разиграват по няколко пъти в годината, за да се отработи координацията между всички институции и да постигнем готовност за адекватна синхронизирана реакция при бедствени ситуации“, каза проф. д-р Радослав Радев, декан на Факултета по медицина в МУ - Варна.

Учението бе високо оценено от гост-лекторите на семинара - експерти от Института по контратероризъм в Израел, както и от университетските болници в Йерусалим и Хайфа, от посолството на САЩ в България и университета в Калгари, Канада. „Екипите бяха много добре подготвени и всеки знаеше каква е задачата му. На пострадалите бе оказана адекватна медицинска помощ, според необходимостите и спешността. Изглежда, че всички работят много добре заедно и знаят задачите си“, каза Джули Бенденищи – ръководител сектор „Международна и хуманитарна медицина“ в университетската болница в Хадаса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама