„Ястреби за свободата на Кюрдистан“ стоят зад кървавата атака в Истанбул

12:21, 10 юни 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичната групировка „Ястреби за своодата на Кюрдистан“ (ТАК) пое отговорност за кървавия атентат от 7 юни в Истанбул, при който загинаха 12 души, съобщават местните медии.

Групировката поясни, че е извършила самоубийствена бомбена атака и тя е отмъщение за операциите на турската армия в Югоизточна Турция. Атаката беше извършена в отговор на всички варварски атаки на Турската република в югоизточната част на страната, отбелязва групировката.

Бившето крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) предупреди, че Турция „повече не е безопасна” за туристи. „Отново предупреждаваме чуждестранните туристи, които са в Турция и които искат да посетят Турция: чужденците не са нашата цел, но Турция повече не е безопасна страна за тях”, се допълва в съобщението на групировката.

Близката до ПКК групировка „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за редица от атенатите, извършени в Турция, от края на миналата година.

28 души загинаха при атентат срещу военен конвой в Анкара през февруари. 37 души бяха убити, а над бяха 100 ранени месец по-късно отново при бомбен атентат в столицата. В началото на май жена камикадзе, член на „Ястреби за свободата на Кюрдистан“, се самовзриви в двора на най-голямата джамия в северозападния град Бурса.

Групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за минометно нападение на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището. Името на групировката е свързано и с други терористични актове срещу туристически обекти в различни части на Турция.

От 2005 година насам групировката е поела отговорност за 10 нападения в южната ни съседка. Повечето от тях са били в Анкара, Истанбул, Бурса, както и курортите Кушадасъ и Анталия.

Бойците от ТАК твърдят, че в момента не са свързани с ПКК. И двете групировки са в списъка с терористични организации на САЩ и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама