Протестен Троянски кон събира погледите на пловдивчани на площад "Централен"

12:31, 10 юни 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Троянски кон стъпи днес на площад "Централен", видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Акцията, организирана от Екологично сдружение "За Земята", е символ на протестите срещу Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и Европа.



Споразумението трябваше да се подпише още миналата година, но тъй като тогава имаше много силен обществен натиск, то не беше финализирано. Срещу ТТИП в цяла Европа бяха събрани и внесени в Европейската комисия 3 милиона подписа.

В САЩ има стандарти, които са доста по-ниски от европейските и съответно с подписването на споразумението ще трябва да се намалят стандартите в Европа, обясняват от "За Земята". Това означава либерализиране на контрола при производство на храна, ползването на пестициди, хормони при животните и т.н.



Има реална опасност да бъдат въведени и генномодифицирани организми (ГМО), което е включено в споразумението.

Според организаторите едни от най-сериозните заплахи са свързани с финансови загуби в селското стопанство, занижаване на стандартите за безопасността за здравето и околната среда при производството на храни и превръщането му в пречка за развитието на устойчиви хранителна система, в центъра на която следва да е достъпната качествена местна храна, произведена по щадящи за околната среда методи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама