В България има видове комари, които са потенциален преносител на вируса „Зика“

12:52, 10 юни 16 / Политика 25 759 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България има видове комари, които са потенциален преносител на вируса "Зика", но няма заплаха за българското население. Това заяви по време на парламентарен контрол здравният министър Петър Москов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той все пак успокои, че няма нито доказано, нито потенциално наличие на вируса „Зика“ и допълни, че има предписания за РЗИ-та, както и детайлни инструкции на сайта на здравното министерство, насочена към хората, които напускат страната.

„Комбинирахме процедура с Румъния да направим така, че да няма опасност този тигров комар да дойде на територията на България. Тече обществена поръчка за крайдунавските общини, чиито изпълнител ще е земеделското министерство. Понякога желанието да координираме дейността си, забавя тези процедури“, уточни Москов, като обеща да все пак да положи максимални усилия, за да ускори процеса.

Депутатът от столетницата Филип Попов го репликира, като посочи, че става въпрос за превенция и разпространението на вируса. „Съмненията ни са, че тази реакция е твърде късна, защото популацията на този вид не подлежи на третиране. Това създава опасност за разпространението на вируса. По поречието на река Дунав не е извършено никакво третиране срещу каквито и да било видове комари. Надявам се да предприемете спешни мерки в координация със земеделското министерство“, каза още Филип Попов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама