Ивелина Василева доволна от проектите в Южен централен район

13:13, 10 юни 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите общините да получат пари по проекти от Министерството на екологията разясни в Хасково Ивелина Василева, министър на екологията. Тя пристигна в областния град и проведе среща с кметовете и областните управители от Южен централен район. По думите й до края на месеца експертите от нейното ведомство ще разгледат подадените молби от общинските администрации, които кандидатстват с проекти и търсят финансиране за закупуване на електро или хибридни мобили.

 Тези, които получат зелена светлина от министерството ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден.

Ивелина Василева направи и кратък анализ на получените средства през отминалия програмен период. Според нея резултатите са впечатляващи, а проектите тежки и отговорни. Общата стойност на екологичните инвестиции в областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян е 526 млн.лв.104 са проектите, финансирани от трите финансови инструмента, управлявани от Министерството на околната среда и водите. Инвестициите доведоха до изграждането на водоснабдителна и канализационна мрежа с дължина близо 586 км. В региона са изградени и реконструирани 12 пречиствателните станции за отпадъчни води.

Изградени са две регионални системи за управление на отпадъците – в Хасково и Панагюрище, с общо обслужвано население близо 183 хил. жители и общ капацитет за преработка на отпадъци - 208 хил.тона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама