КЗК иска персонална наказателна отговорност при картел

13:18, 10 юни 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Персонална наказателна отговорност да има за участие в картел. За това настоя председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов по време на Осмата софийска конференция на антимонополните органи от Европа.

"Законът трябва да регламентира наказателно преследване за собствениците и управителите на компаниите, които влизат в забранени търговски споразумения", заяви той. По неговите думи това е наложено от дълги години в 19 европейски държави, които са членки на Европейския съюз. Това е практика и в САЩ, Канада и Япония.

Според него персоналната наказателна отговорност няма да спре съществуването на картели, но ще ги минимизира. Той припомни, че в България при доказване на картел само компаниите биват санкционирани финансово.

Картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията. При такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя, каза още Николов.

Шефът на КЗК се похвали, че регулаторът е получил и високата оценка на еврокомисаря по конкуренцията Маргарете Вестайгер, която е на посещение в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама