Бургаският съд екстрадира мистър и мисис Смит

13:29, 10 юни 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британското семейство  Филип Томас-Смит и съпругата му Пенелопе, което бе задържано на ГКПП Малко Търново, ще бъде екстрадирано от България и върнато в Шотландия. Това реши днес на провелото се заседания Бургаският окръжен съд. Припомняме, че спрямо семейство Смит има издадена европейска заповед за задържане. Причината е кражба на две картини в Единбург, Шотландия. Общата стойност на оригиналите, дело на световни класици в изобразителното изкуство, била 480 хил. паунда.

Съгласно европейската заповед, семейство Смит трябва да бъде екстрадирано в 10-дневен срок.

„Общо взето няма какво повече да търсим в този процес. Самата процедура е следната – след като веднъж се даде съгласие, като първо се полага подпис както от страна на защитата, така и от лицето, чието екстрадиране се иска, се дава един тридневен срок евентуално да размислим дали това съгласие е желанието на това лице. Съдът изрично пита дали съгласието е дадено доброволно. При положение, че клиентите ми потвърдят желанието си да бъдат екстрадирани, съдът се произнася с решение, което влиза в сила незабавно. Няма възможност за обжалване“, коментира преди самото заседание адвокатът на семейство Смит Димчо Тодоров.

Той обясни, че след всичко това, прокурорът, който се е ангажирал да бъде наблюдаващ по делото, трябва да уведоми Върховна касационна прокуратура и после се пристъпва към същинските действие към организация на екстрадицията. По неговите думи, не може да се каже какво ще се случи със семейство Смит веднага щом те бъдат върнати в Единбург. Според адвокат Тодоров цялата ситуация е странна, тъй като се посочва, че деянието, в което клиентите му са обвинени, е извършено през 2001 година, а европейската заповед за задържане е издадена чак през 2006 г. Не може даже да се каже със сигурност дали именно те са извърши това престъпление. Има издадена заповед и тя просто трябва да се изпълни.

„Плюс това няма информация кой е оценил тези картини на тази стойност, която се посочва. Странно е и това, че в европейската заповед не се посочва, че те са родени в Англия, а ги издирват от Шотландия“, добави адвокат Тодоров.

Прокурорът по делото Георги Чинев посочи, че Филип и Пенелопе трябва да бъдат предадени на съдебните власти във Великобритания. Той каза, че не са налице основания да не бъде изпълнена европейската заповед.

„Същата ми е позицията от предния път, давам си доброволно съгласието да бъда екстрадирана. Много благодаря за вашата помощ и подкрепа“, с тези думи се обърна към съдията Пенелопе Смит в залата.

Нейният съпруг Филип също поддържа позицията си от миналото заседание, като също желае да бъде върнат в Шотландия.

По думите на прокурора Георги Чинев, щом Филип и Пенелопе потвърдят желанието си да бъдат екстрадирани, се пристъпва към съкратената процедура и съдът се произнася с решение, което е окончателно. В случая Бургаският окръжен съд реши, че няма пречка да се изпълни европейската заповед и семейство Смит ще бъдат екстрадирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама