Банковата ни система е стабилна, уверяват Борисов и БНБ

13:39, 10 юни 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската банкова система, както и банките у нас с чуждестранно участие на капитала, са стабилни, уверие премиерът Бойко Борисов по време на среща с управителя на гръцката Централна банка Янис Стурнарас.

Борисов е изразил очакванито си стрес тестовете на кредитните институции да дадат нови доказателства за стабилността на банковата ни система и резултатите от тях да доведе до засилване на доверието в банковия сектор у нас.

“За нас е от изключително значение стабилността на банковия сектор, за да не се допусне ситуация като през 2014 г., която костваше много на коректните вложители и отне значителен публичен ресурс”, е казал още премиерът.

Стурнарас е в България по покана на колегата си Димитър Радев. От съобщението на БНБ за срещата се разбира, че той е у нас, за да обсъди с ръководството и експертите на българската Централна банка актуални въпроси, свързани със състоянието на икономиката и банковата система в Гърция.

“Икономиката на Гърция отбеляза подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега, след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия. Сега можем да гледаме на бъдещето с повече оптимизъм. Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа”, е казал Стурнарас.

От своя страна Димитър Радев е изразил надежда положителните промени в Гърция да продължат. “Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора. Устойчив напредък се отбелязва и при укрепването на банковия надзор и на рамката за възстановяване и преструктуриране на банки”, заяви още Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама