Борбата с незаконната търговия с цигари е сред приоритетите на полицията в Сливен

13:52, 10 юни 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ежедневни операции за пресичане на незаконната търговия с акцизни стоки в региона провежда ОД на МВР-Сливен, съобщават от полицията. За първите пет месеца на 2016 година са иззети 742 000 къса цигари без акцизен бандерол и 50 кг контрабанден тютюн. За една година потреблението на нелегални цигари на територията на Сливен е намаляло  5 пъти, сочат данните от статистиката.

Борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия е приоритетна задача за ОДМВР-Сливен. Данните от анализа сочат драстично намаляване на потреблението за този регион в сравнение с пика в началото на 2014 година. Тогава е отчетено най-високо равнище на потребление от 70%. В резултат на ефективната полицейска работа, проведените специализирани операции и реализации ОД на МВР-Сливен успя да намали  пет пъти за една година потреблението от 61,5%, в края на 2014 година, на 14,1%, в края на 2015.  

През 2015 година са иззети 383 000 къса цигари, над тон и половина тютюн, разбити са контрабандни депа за цигари в градовете Сливен, Нова Загора и Котел, ликвидирана е дейността на нелегален цех за преработка на тютюн. В резултат на операции по линия „Акцизи” в районите на пазари, частни домове, пътни превозни средства, търговски обекти и други са установени 139 извършители на престъпления по чл.234 от НК.  Образувани са 48 досъдебни производства, а на други 58 лица са съставени  актове по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). 29 лица са с влезли в сила присъди за незаконната търговия с тютюневи изделия.                                                                             За първите пет месеца на 2016 година са иззети 742 000 къса цигари без акцизен бандерол и 50 кг. тютюн на територията на ОДМВР-Сливен. Незаконните тютюневи изделия са иззети от търговски обекти, моторни превозни средства, специално пригодени за контрабанда тайници и от  частни домове, използвани като депа за разпространителите, в квартал „Надежда” в град Сливен и квартал „Шести” в град Нова Загора. За същия период са установени 60 извършители на престъпления по чл.234 от НК, 15 са задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен. Образувани са 32 досъдебни производства, съставени са 35 акта по Закона за акцизите и данъчните складове.  12 лица са с влезли в сила присъди за незаконната търговия с тютюневи изделия.

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от основните приоритети в работата на ОДМВР-Сливен,  заедно с борбата с производството и разпространението на наркотични вещества и битовата престъпност.

След 01.06.2016г. в ОДМВР-Сливен са образувани 8 досъдебни производства, от които 4 бързи за престъпления по чл.234 от НК. Съставени са 5 акта по Закона за акцизите и данъчните складове. Иззети са 11 200 къса цигари , 22 кг тютюн и 69 литра алкохол без акцизен бандерол.

Операциите по разкриване и пресичане на контрабандата с акцизни стоки на територията на ОД на МВР-Сливен  продължават. Гражданите могат да подават сигнали на единния телефон 112 и на тел. 044 644 333, както и на електронния адрес на полицията в Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама