Световни звезди идват в Пловдив за Opera Open, очакват 20 хил. зрители

13:54, 10 юни 16 / Култура 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестни имена от оперната сцена ще пристигнат в Пловдив за поредното издание на фестивала Opera Open, съобщи директорът на Пловдивската опера Нина Найденова. По думите й тази година се очаква спектаклите да бъдат посетени от 20 хиляди зрители.

Сред звездите на оперното изкуство, които пловдивската публика ще има щастието да чуе и види, са Алберто Газале (в "Аида"), Доната Д'Анунцио Ломбарди (в "Мадам Бътерфлай"), Елизабет СТрид (в "Летящият холандец") и др.

Откриването е на 18 юни на Античния театър с гала концерт на световните оперни имена на България под диригентството на Лучано ди Мартино. На древната сцена ще излязат шест български звезди с международна кариера - сопраното Цветелина Василева, колоратурното сопрано Петя Иванова, пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева, тенорът Бойко Цветанов, баритонът Петър Данаилов и басът Деян Вачков.

Специално за ролята на Чо-Чо-Сан в Пловдив пристига Доната Д'Анунцио Ломбарди, която пез 2016-а изпълнява "Мадам Бътерфлай" в прочутия "Пучини фестивал" в Италия. На сцената на 21 юни ще й партнира известният тенор Камен Чанев.

В премиерата на "Летящият холандец" на 24 юни Античният театър посреща Елизабет Стрид - звезда от Вагнеровия фестивал в Байройт, и баритона Козма Рануер - изпълнител на Холандеца в операта в Стокхолм.

В програмата на тазгодишната Opera Open са включени още "Кармен", "Турандот" "Аида", както и гала спектакълът Viva l'Opera Viva l'Opereta със сцени от известни опери и оперети, които традиционно присъстват в афиша на музикалната столица Виена.

Международна балетна гала ще покаже най-доброто от балетната класика със звездни солисти от театрите в Берлин, Ню Йорк и Москва и с оркестър на живо на 19 юли.

На 29 юли пловдивчани и гостите на града ще имат удоволствието да видят мултимедийния спектакъл "Пандора", разказан от балет "Арабеск" с оркестъра на Опера Пловдив и солисти от "Мистерията на българските гласове". Международният проект провокира с отворената формула за участници от различни изкуства.

В съпътстващата програма пък са включени "Филмова музика от Холивуд" (на 30 юни) и "Класиката среща АББА" (на 16 юли).

Любителите на оперното и балетното изкуство ще могат да се възползват от отстъпка "Лоялен клиент" и да закупят с 25% отстъпка билети едновременно за две заглавия и с 50% за три заглавия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама