Регионалният исторически музей в Разград организира лятна работилница за деца

13:57, 10 юни 16 / Култура 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Разград започна новия сезон на "Летни работилници за деца", които традиционно се провеждат в Етнографския музей.

Заниманията са всеки петък под ръководството на етнографа Даниела Ганчева, уредника Таня Тодорова и реставратора на музея Стоянка Савова.

По забавен и интересен начин участниците в работилницата ще се запознаят с фолклора, традициите и обичаите на капанците. Освен това учениците ще рисуват, апликират, моделират, ще се забавляват, ще намерят нови приятели. Материалите за работа ще бъдат предоставени безвъзмездно от организаторите, като младите творци ще имат възможността да отнесат със себе си направените от тях рисунки и различни изделия.

Първото от поредицата занимания се състоя днес с възпитаници на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ и на Ресурсния център. Под сенките в двора на музея малчуганите научиха какво символизират капанските шевици, каква функции и символика са имали. С помощта на организаторите децата от ЦУТНТ си направиха книгоразделители с нарисувани капански шевици, а възпитаниците на Ресурсния център се научиха как се изработват рамки от стари вестници.

Децата имаха възможност да обиколят музея и да разгледат предметите и колекциите, свързани с историята и културата на една от най-характерните местни етнически група - капанците.

Всички посетители на работилницата си тръгнаха с подаръци – значка на античния Абритус, книжка на Регионалния исторически музей „Капански и хърцойски шевици“ и картичка на момиче с капанска носия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама