Вежди Рашидов: Ако беше мавзолеят, сега щях да си късам билетчета

14:33, 10 юни 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аз бях против събарянето на мавзолея – сега щях да си късам билетчета. Музеи не трябва да се закриват. От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой - нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни. Това  заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов.  

Той отговори на въпрос от Мартин Димитров (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) за къщите -музеи на ръководни дейци на БКП, които превратно отразявали историческите събития и противоречат на закона, с който режимът 1944-1989 г. беше обявен за престъпен.

„На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна”, запита Андреев.

Двамата депутати поискаха от министъра да закрие къщата-музей на Тодор Живков в Правец, където само преди дни се поклониха депутатите от БСП. Димитров заяви, че тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. „Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер? Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на режима, затова музеят на Живков трябва да показва престъпленията на комунизма, а не да го възхвалява”, подчерта депутатът, като призова Рашидов да "постъпи мъжки и отговорно" и да прекрати работата на музея.

„Музей на Хитлер има в Австрия, а негова картина наскоро беше продадена за баснословна сума. Аз съм вечерял в къщата на Мусолини”, отговори му Рашидов.

„Не обвинявайте музеите и творците, те не докарват идеологиите, а политиците”, каза още министърът и не пропусна за пореден път да напомни, че все още не е член на никоя партия. По думите му самият той е един от най-потърпевшите от периода на тоталитаризма, но това не му пречи да не иска да се зачита историята.

“Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", ядоса се министърът.

Мавзолеят, в който беше балсамираното тяло на Георги Димитров, беше съборен през 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама