Прокуратурата протестира леките мерки за неотклонение на Розата и Лудия

14:51, 10 юни 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна протестира пред Апелативния съд изменените в по-леки мерки за неотклонение на Петър Борисов, известен като Розата, и Янко Костов, наричан още Лудия. Двамата са подсъдими за наркоразпространение и изнудване и бяха задържани през лятото на миналата година пред хотел в Златни пясъци.

На 3 юни тази година състав на Варненския окръжен съд измени от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“ мярката за неотклонение на  Борисов, а на Костов наложи „Подписка“.

Окръжната прокуратура не е съгласна с мотивите на определението на Варненския окръжен съд по отношение на подсъдимия Борисов. Според наблюдаващия прокурор максималният срок на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ от една година е съотносим към досъдебната фаза, а делото срещу двамата наркоразпространители вече е в съдебна фаза. На подсъдимия Борисов  е приведена в изпълнение ефективна присъда от една година лишаване от свобода при строг режим по друго наказателно дело срещу него в края на май 2016 г. , съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Изменената мярка за неотклонение на Костов е мотивирана със  здравословното му състояние. Според прокуратурата обаче най-тежката мярка за процесуална принуда може да бъде изтърпявана в затворническата болница в София или в медицинския център на варненския затвор.

Обвинението предлага  Апелативният съд да отмени определението на първата съдебна инстанция, с което са изменени мерките за неотклонение на Борисов и Костов. Според практиката на българските съдилища и Европейския съд по правата на човека срокът на задържането под стража зависи от правната сложност на делото. Двамата подсъдими са изправени пред съда за тежки престъпления и задържането им под стража за срок една година не е неразумен, смятат от прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама