Бундестагът одобри отпускането на следващия транш от помощта за Гърция

15:19, 10 юни 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетната комисия на Бундестага гласува в подкрепа за отпускането на следващия транш от спасителната от спасителната програма за Гърция, предоставена от Европейския стабилизационен механизъм (фонда ЕСМ), заявиха немски депутати, цитирани от Ройтерс.

"Бюджетната комисия на германския парламент не е имала възражения срещу размразяването на кредит в размер на 10,3 млрд. евро за Атина", посочи бюджетният експерт от десницата Екхард Рехберг, като това решението беше потвърдено и от други немски депутати.

През миналата седмица гръцките законодатели одобрихапоследен пакет от извънредни мерки, за които настояваха международните кредитори, отваряйки по този начин пътя към успешно приключване на прегледа по изпълнение на трета спасителна програма. Това означава, че от една страна властите в Атина ще получат в скоро време поредния транш от помощта, а от друга страна, че гръцките банки вероятно ще могат да се завърнат към програмите на ЕЦБ за евтино рефинансиране.

Междувременно десетки демонстранти блокираха входа на Агенцията по приватизация в центъра на Атина. Те планират още протести през деня срещу продажбата на двете най-големи пристанища в страната.

Гърция се е съгласила да продаде 67 % от акциите на пристанището в Пирея за 368,5 млн. евро. Атина също планира да продаде по-голямата част от акциите във второто си най-голямо пристанище в северния гръцкия град Солун по-късно тази година.

Около 80 държавни служители и членове на свързани с комунистите групи протестираха рано тази сутрин пред централата на агенцията по приватизация, която ръководи продажбите.

1100 са работещите в пристанището в Пирея, а на това в Солун – около 400.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама