Борисов към еврокомисар: Целта ни е да запазим собствеността върху газопреносната система

15:35, 10 юни 16 / Политика 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собствеността върху газопреносната система да бъде запазена. Това е изключително важна стратегическа задача за България, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по конкуренцията Маргарете Вестагер.

Страната ни трябва да изпълни доста предписания съгласно европейските директиви, но някои от темите не могат да станат веднага, каза той. Премиерът очаква от Европейската комисия разбиране и помощ по всички „спорни“ теми.

Борисов и Вестагер са обсъдили различни проекти и проблеми, сред които руските тръби, които стоят на българските пристанища, и процедурите, които текат по „Южен поток“.

Еврокмисарят от своя страна посочи важната роля на България в изграждането на Европейски енергиен съюз. По нейните думи сигурността на доставките и достъпните цени са важни за всеки европейски гражданин.

„Бавно и постепенно трябва да се извърви този преход на енергийните ни системи, така че да се постигнат и ангажиментите, свързани с изменението на климата“, допълни Вестагер. Тя отбеляза, че в тази връзка имаме много общи неща - желанията на България не само в газовия сектор, но и прехода към използване на възобновяеми източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама