Човек на Перата свидетелствал срещу него

15:44, 10 юни 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Човек от близкото обкръжение на Петър Низамов-Перата е свидетелствал срещу него. Това каза един от адвокатите на Перата пред Бургаския окръжен съд, където днес се гледа искането за изменение на постановената му от Районния съд в Малко Търново мярка за неотклонение „домашен арест“.

Анонимният свидетел разкрил подробности пред разследващите как бил извършен арестът от Низамов и хората му на тримата афганистански граждани, преминали нелегално границата. Защитникът и обвиняемият знаели кой е той, защото той самият се обадил на Перата, стана ясно още в залата.

Двамата адвокати на обвиняемия поискаха по-лека мярка спрямо клиента си – подписка или парична гаранция. В мотивите си те изтъкнаха, че след като се запознали с фактите по обвинението, разбрали, че няма нито едно доказателство, сочещо, че Низамов е извършил престъпление при задържането на нелегалните мигранти. Единият защитник дори отсече, че от материалите по делото си извадил извод, че то е направо за прекратяване. Освен това с мярката „домашен арест“ се нарушавало учението на Перата, който следва право.

Адвокатите изтъкнаха и че при показанията на афганистанците никъде не се посочвало те да са казвали, че са бити или са преджобвани. Самите чужденци са били осъдени на по 3 години „лишаване от свобода“ условно от съда в Малко Търново за нелегалното преминаване на границата. Сега с тях не може да се направи и очна ставка, тъй като местоположението им е неизвестно и вероятно са напуснали страната.

От своя страна прокурорът по делото Георги Чинев заяви, че показанията на анонимния свидетел са ценни и събраните доказателства сочат, че Низамов действително е извършил престъпление спрямо тримата афганистанци. Държавният обвинител настоя да не се изменя мярката на Низамов в по-лека.

По-късно днес Окръжният съд обяви, че Перата остава под домашен арест.

Междувременно група от десетина души се събра пред Съдебната палата в Бургас в подкрепа на Петър Низамов. Те носеха българското знаме и плакати в защита на Перата. Наблизо действията им следеше полиция, но служителите на реда нямаха повод да се намесват, тъй като групичката се държеше мирно и кротко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама