Ето къде ще се играят мачовете от Евро 2016

16:01, 10 юни 16 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броени часове остават до церемонията по откриването на Европейското първенство по футбол.

Евро 2016 ще започне с мач между отборите на Франция и Румъния с начален час 22:00 часа българско време на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сен Дени.

Мачовете на Евро 2016 ще се проведат на 10 стадиона в 9 града - Бордо, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза. Това е третото домакинство на Франция на този форум след 1960 и 1984 година. За първи път в Европейското първенство ще участват 24 отбора, вместо досегашните 16.

Вижте 10-те стадиона, на които ще се изиграят мачовете от Евро 2016 :

"Стад дьо Франс" в Париж

81 338 места



"Стад дьо Франс", намиращ се в северното предградие Сен Дени, e с капацитет 81 338 зрители от изцяло седящи места. Това е най-големият стадион във Франция и петият по големина в Европа.

На него ще се състоят мачът за откриването на европейското първенство на 10 юни (Франция – Румъния) и финалът на 10 юли. Освен това ще има мачове от груповата фаза, както и срещи от всички елиминационни фази. "Стад дьо Франс" е построен през 1998 година за Мондила'98 и на него французите печелят единствената си световна титла, след като на финала побеждават с 3:0 Бразилия. Цената на стадиона възлиза на 285 милиона долара и е с подвижен покрив. Друг интересен факт за него е, че трибуните му са проектирани със специален софтуер, който симулира присъствие на публика и така инженерите са имали представа как ще изглежда съоръжението, когато е изпълнено до краен предел. Това е помогнало, седалките да бъдат така подредени, че всички зрители да имат перфектният изглед към случващото се на терена. По време на Евро 2016 стадионът ще бъде със засилена охрана, както и всички останали съоръжения във Франция.

"Парк дьо Пренс" в Париж

48 577 места



"Парк де Пренс", което е превод "Парк на принцовете", е клубният стадион на ПСЖ. До 1998 година е използван от националния отбор на "петлите", но после тимът се мести на по-модерния "Стад дьо Франс". Капацитетът на "Парк де Пренс" е 48 527 седящи места. Там ще се играят четири мача в груповата фаза. "Парк де Пренс" се намира само на няколко километра от емблематичната за Париж - Айфеловата кула.

"Стад дьо ла люмиер" в Лион

61 500 места



Вторият по големина град във Франция – Лион ще посрещне хилядите фенове на футбола на „Стад дьо ла люмиер“. Стадионът с капацитет 61500 седящи места е новия дом на местния клуб Олимпик Лион.

Стадион е град Десин-Шарпиьо, на 10 км от центъра на Лион, и струва огромната сума от 450 милиона евро. Там ще се играят четири мача от груповата фаза, един осмина финал и един полуфинал.

Стадион „Мунисипал“ в Тулуза

40 000 места



Тулуза, или известен като "лилавият град" във Франция, е готов да посрещне четири срещи от наближаващото Европейско първенство. Стадионът е с капацитет от 40000 зрители и е построен през 1938 година. Дом е на едноименния отбор Тулуза и е наричан „мини Уембли“ заради приликата си с митичния лондонски стадион. Миналият ноември съоръжението е реновирано за сумата от 40 млн. евро.

Стадион „Матмют Атлантик“ в Бордо

42 000 места



Първият мач от Европейското, който ще се изиграе в Бордо е между Уелс и Словакия, а стадионът, на който ще се състои битката носи името „Матмют Атлантик“ и се намира в прочутия с виното си град Бордо. Там ще се играят четири мача от груповата фаза и един четвърт финал.

"Феликс Боларт" в Ланс

48 000 места



Стадион „Феликс Боларт“ в град Ленс, Северна Франция ще приеме някои от четири мачовете от Евро 2016 – три от елиминационната фаза и един осмина финал.

Съоръжеието може да побере до 48 000 седящи места.

Първата среща, която ще се проведе там, е между Албания и Швейцария на 11 юни.

Градът е известен с приветливите си жители, а това със сигурност ще способства за доброто настроение на посетителите.

"Алианц Ривиера" в Ница

35 700 места



Стадион „Алианц Ривиева“ в крайбрежния град Ница е построен именно за домакиснтвото на Франция на Евро 2016. В него са инвестирани 243 милиона евро.

Там ще се изиграят три мача от груповата фаза и един полуфинал.

Хиляди туристи се очакват в Ница за Евро 2016, фен зоната край морето ще се охранява от 124 служители на реда, а 20 охранителни камери са инстралирани на различни места в града.

Стадион „Жофроа Гишар" в Сент Етиен

42 000 места



"Жофроа Гишар" е стадионът на един от най-популярните клубове във Франция Сент Етиен. Капацитетът му е 42 000 зрители и се използва и за ръгби. В груповата фаза там ще се играят мачовете Португалия – Исландия, Чехия – Хърватия и Словакия – Англия. Арената е една от най-старите в страната. Отворена е на 13 септември 1931 г.

Реновиран е няколко пъти. През 2007 г. на покрива на "Жофроа Гишар" са монтирани слънчеви панели, които при нормална консумация в домашни условия, могат да произведат електричество за 60 къщи. Неслучайно до него има специален трамвай, предназначен за феновете. Във Франция "Жофроа Гишар" е известен като "Котела" заради невероятната атмосфера, която феновете създават. Именно това е изписано в тунела, за да знаят противниковите футболисти срещу какво се изправят, когато стъпят на терена.

Стадионът "Жефроа Гишар", който е кръстен на основателя на прочутата верига казина и магазини, роден в Сент Етиен.

"Стад Велодром" в Марсилия

67 394 места



"Стад Велодром" в Марсилия е домът на местния гранд Олимпик Марсилия и разполага с капацитет от 67 394 места. В груповата фаза там ще се играят 4 от мачовете, един четвъртфинал, както и полуфинал на 7 юли. Съоръжението е построено през 1937 г., като оттогава претърпява три сериозни ремонта, последният от който е специално за Евро 2016. "Стад Велодром" е доста критикуван заради това, че няма покрив и от това акустиката му става изключително слаба. Но след като Франция спечели домакинството на Евро 2016, кметството на Марсилия реши да направи основна реконструкция, при която целият стадион беше покрит, а капацитета му увеличен. Името му идва от вело пистата, с която "Стад Велодром" разполагал при изграждането си. Тя е била точно до футболния терен и на нея са се провеждали състезания, но по-късно е премахната, за да се построят допълните седалки. Пистата обаче остава символ за феновете на Марсилия и оттам идва името на арената.

Стадион "Пиер Мороа" в Лил

50 186 места



Стадион "Пиер Мороа" във Вилньов д'Аск е домът на един от най-популярните френски клубове Лил. Капацитетът му е 50 186 места и в групите на Евро 2016 там ще се играят четири срещи от груповата фаза и един четвърт финал на 1 юли. Съоръжението отвори врати през август 2012 г. и първоначално се наричаше градски стадион, но след смъртта на бившия кмет на Лил и министър-председател на Франция Пиер Мороа на 21 юни 2013 г., беше прекръстен на негово име. "Стад Пиер Мороа" разполага с уникална система, която позволява само за три часа футболният стадион да бъде трансформиран в зала, а освен това има и подвижен покрив, който се отваря и затваря само за 15 минути. Той има 2 нива на експлоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама