Зрители стават съдебни заседатели в спектакъла „Нощта на 16-ти януари“

16:11, 10 юни 16 / Култура 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът „Нощта на 16-ти януари“ на Театър „София“ ще бъде показан днес във Варна. Проектът на режисьора Пламен Марков е част от програмата на театралния фестивал. Варненци ще могат да го видят тази вечер от 19 ч. На основна сцена в ДТ „Стоян Бъчваров“ ще излязат актьорите Николай Антонов, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Мила Банчева, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Михаил Милчев, Росен Белов, Пламен Манасиев, Петя Силянова, Симона Халачева, Ивайло Герасков, Юли Малинов, Антон Григоров.

„Нощта на 16-ти януари“ е първата пиеса, която се поставя в България, на иначе добре познатата със своите романи и трактати американска писателка и философ Айн Ранд („Идеал“, „Изворът“, „Атлас изправи рамене“). Тя формулира идеите на обективизма, или „философия за живеене на земята“. Именно те са поставени на необичаен диспут в това представление, а от реакциите на зрителите зависи неговият финал.

Нюйоркска съдебна зала през 30-те години. Секретарката Карън Андре е обвинена в убийството на нейния началник, а както се оказва и любовник. Но около смъртния случай има много неизяснени въпроси. В хода на делото изскачат тайни, задкулисни игри, интриги, любов и жажда за власт.

И тук идва основната провокация - в ролята на съдебни заседатели чрез жребий влизат представители на публиката. Именно те трябва да решат докъде се простират границите и правата на отделната личност в отстояване на правото й на щастие. „Ние ще опитаме да дадем възможност публиката да се сблъска челно с идеите на Айн Ранд, като я преоткрие. Така се надяваме да се доближим до истинска дискусия“, заявява своето намерение режисьорът Пламен Марков и го реализира с помощта на силен и убедителен актьорски състав.

Спектакълът е с номинации „Аскеер“ за поддържаща женска роля на Петя Силянова и за сценография на Мира Каланова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама