ЕП гласува нови правила за приемане на документи

16:35, 10 юни 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В дома на Европа в София българският евродепутат ЕНП Емил Радев представи нов регламент на ЕП, по който бе докладчик в сянка. Приетите правила ще доведат до отпадане на административни формалности като легализацията и апостила.

В четвъртък Парламентът гласува регламента на ЕС за по-лесно свободно движение на граждани чрез опростени процедури за удостоверяване на автентичността на някои документи като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на ЕС. За да се избегне нуждата от превод, нови многоезични формуляри на ЕС ще се прикачват към документите.

Гласуването в ЕП утвърди по-ранно неформално споразумение, постигнато от преговарящите екипи на Парламента и Съвета.

„Ние се борим всеки ден за интересите на нашите граждани. Тази инициатива е първата стъпка в улесняването на техния трансграничен живот чрез облекчаване на административните усложнения пред които те се изправяха до сега“, каза докладчикът Мади Делво.

Новите правила ще премахнат административните формалности като „легализацията“ или „апостила“ на официални документи, сред които са тези удостоверяващи гражданско състояние, родители или националност. Евродепутатите и Съвета се съгласиха да разширят обхвата на предложения регламент и да включат документи, доказващи брачна дееспособност или положение на регистрирано партньорство. Документи, удостоверяващи липсата на криминално досие също ще бъдат приемани в други държави членки на ЕС, без да има нужда от допълнителни процедури за узаконяване.

Освен това, правилата ще важат и за документи, които гражданите, живеещи в друга държава членка, трябва да представят, ако желаят да гласуват и/или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

Нови многоезични формуляри

За да се избегне необходимостта от превод на определени официални документи, правилата също така ще въведат нови многоезични стандартни удостоверения на ЕС, които ще се прикачват към документите. Въпросните документи са тези, чиято основна цел е да установят един от следните факти: раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), местоживеене и/или местопребиваване, както и липсата на криминално досие. Тези многоезични стандартни удостоверявания следва да спестят на гражданите пари и време, като се избягва необходимостта от официални преводи.

Задължение да се информират гражданите

За да се гарантира, че гражданите са информирани за опростените процедури и новите многоезични формуляри, евродепутатите изготвиха разпоредба, с която се изисква ЕК и държавите членки да предоставят информация за новите правила чрез уебсайтове и европейския портал за електронно правосъдие.

Преразглеждане след две години: да се разшири ли обхвата на новите правила?

Евродепутатите също така изготвиха разпоредба, която ще позволи след две години правилата да важат и за официални документи, свързани с правния статут и представителство на предприятия, дипломите и удостоверенията за обучение, както и официални документи, удостоверяващи инвалидност. Решението за разширяване на обхвата ще бъде взето по време на преразглеждане на регламента, когато ще се прецени и целесъобразността от създаване на нови многоезични формуляри в бъдеще.

Регламентът скоро ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе постепенно в сила, като ще се прилага изцяло от 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама