Енергийната либерализация е приоритет за България, категоричен е президентът

16:30, 10 юни 16 / Политика 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Енергийната либерализация и диверсифицирането на доставчиците на природен газ са приоритет за България, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по конкурентоспособност Маргрете Вестагер, цитиран от пресцентъра на президентството. Държавният глава посочи, че страната ни работи активно за постигането на по-добра енергийна свързаност в Югоизточна Европа и е признателна за подкрепата на Европейската комисия.

„Изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция е от стратегическо значение не само за България, но и за региона“, подчерта президентът и призова всички подобни проекти да бъдат изграждани така, че да предоставят възможност за пренос на природен газ и в двете посоки. Комисар Вестагер изрази подкрепата си за изграждането на газов хъб в страната ни, който в перспектива да бъде част от бъдещия интегриран енергиен пазар на Европейския съюз.

Обща беше оценката, че либерализирането на енергийния сектор и създаването на регионални борси за търговия с електроенергия и природен газ ще намалят цените за крайните потребители и ще доведат до по-голяма прозрачност в процеса на ценообразуване.

„България е решена да завърши реформата в енергийния сектор и за нас Европейската комисия е доверен партньор в този процес“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че страната ни е постигнала много за наличието на повече прозрачност в работата на енергийните дружества и сега се стреми да насърчи въвеждането на добри управленски практики и политики.

Президентът отбеляза, че в страната започва работа и енергийна борса, която ще даде възможност за избор на доставчици на електроенергия от българските компании и домакинствата. Комисар Вестагер подчерта, че е налице ефективен диалог и партньорство с българските институции и Европейската комисия ще продължи да подкрепя започнатия процес на реформи.

„Вече са налице конкретни резултати в областта на енергийната ефективност и 250 000 българи спечелиха от европейската солидарност в тази сфера“, посочи още президентът по време на срещата и благодари за отпуснатите на страната ни средства в размер на 1 млрд. евро за саниране на домовете на българските граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама