Мирела Иванова представя „Площад България” в Сливен

17:55, 10 юни 16 / Култура 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата на Мирела Иванова „Площад България” се представя тази вечер в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Литературното събитие е съвместна инициатива на библиотеката и  ИК”Хермес”.

Мирела Иванова е родена в София на 11 май 1962г. Завършила е Българска филология в Пловдивския университет „П.Хилендарски”. Първите си стихотворения публикува още като ученичка в списание „Родна реч” /1977/. Оттогава до днес присъства неизменно на българската литературна сцена с поезия, проза, литературна критика, публицистика, киносценарии. Превежда от немски и води авторска рубрика в "Дойче веле". Автор е стихосбирките „Каменни криле" /1985, 2004/, "Самотна игра" /1990,2000/, "Шепоти" /1989/, „Памет за подробности”/1992,2003/, „Разглобяване на играчките” /1995/,”Еклектики”/2002/, „Любовите ни“ /2012/, на сборника със стихотворения и разкази „Бавно”/2009/, сборника „Дума по дума”-  с коментарите й по „Дойче веле” и др. Превеждана е на всички големи европейски езици. Носител е на наградата за модерна поезия от Източна Европа, връчвана от медийния магнат Хубер Бурда  /Мюнхен, 2002/. През 2003г. получава Националната награда за българска художествена литература „Хр. Г. Данов”. През 2008 г. е наградена от Баварското министерство на културата с едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом „Вила Конкордия”. Тя е един от създателите на поетичното общество „Петък-13”. Дългогодишен уредник на къщата музей „Иван Вазов“-София.

„Площад България“ е новата книга на Мирела Иванова. В нея са събрани най-представителните й, провокативни и прозорливи публицистични текстове писани през годините за „Дойче Веле“.

Вместо послеслов в края на книгата е поместена студията на проф. Михаил Неделчев „Поетесата Мирела Иванова като публицист“, в която той я определя като „ тъжният, яростен, смеещ се през сълзи свободен човек, който се грижи ежеседмично и за нашите лични и общи свободи!“.

Книгата излиза в поредицата „Перо“ на Издателска къща „Хермес“, наред с книги на проф. Калин Янакиев, Тони Николов, Андрей Захариев, Деян Енев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама