Удостоиха Иван Гранитски с награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос

17:59, 10 юни 16 / Култура 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Гранитски бе удостоен с националната награда "Хр. Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижно отличие му връчи заместник-министърът на културата Боил Банов на тази вечер в къщата на големия български възрожденец и книгоиздател в Стария град. На церемонията присъства и Славчо Атанасов, който днес бе избран за председател на парламентарната комисия по култура и медии.



Наградите "Христо Г. Данов" се присъждат ежегодно по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата - художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии.

Наградата за "Българска художествена литература" спечели Ангел Игов за романа "Кротките".

За "Преводна художествена литература" бе награден е Манол Пейков - за превода на "Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)" от Е. Е. Къмингс.

В раздел "Хуманитаристика" наградата заслужи Георги Гочев - за превода на "Държавата" от Платон и "Поетика" от Аристотел.



В "Изкуство на книгата" бе отличен Борислав Стоев - за илюстрирането и оформлението на "Приказки" от Ран Босилек и "Житие и страдание грешнаго Софрония".

Виктор Самуилов взе наградата в раздел "Издание за деца" за "Не е честно".

Книжарници "Хермес" спечелиха приза за "Книгоразпространение".



В категория "Представяне на българската книга" наградата отиде при Димитър Новков - за публикации в периодични издания и представяния пред публика на живо.



В раздел "Библиотеки и библиотечно дело" бе наградена Регионалната библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора,



а в "Електронно издание и нови технологии" - портал "Култура" - www.kultura.bg.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама