Четоха Пушкин на различни езици в СОК „Камчия“

19:16, 10 юни 16 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Произведения на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин прозвучаха на различни езици в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Те бяха изпълнени от преподаватели и ученици от пети и осми клас на Средното общоообразователно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“.

С четенията продължават Пушкинските празненства в комплекса, които започнаха на 6 юни - рождения ден на великия руски класик. Нещо повече - по този начин „Камчия“ се включи в международната инициатива „Четем А.С. Пушкин“ на различни езици“, родена през миналата година в унгарския град Печ и подкрепена от Руските центрове в различни страни. Участието на учениците от ЧСОУ „Юрий Гагарин“ в акцията, която придоби световна популярност, беше организирано от Международния център „Русский мир“ в „Камчия“.

Талантливите петокласници на Училището на бъдещето представиха пред препълнената зала парад на приказните герои на Пушкин. На сцената оживяха Рибарят и златната рибка, Цар Салтан и прекрасната княгиня Лебед, седемте богатири, Попът и неговият слуга Балда, Златното петле. Осмокласниците представиха грациозен менует под звуците на увертюрата към операта „Руслан и Людмила“ от Михаил Глинка, изпълнена от учителя по музика Мая Калеева. Прозвуча и знаменитият романс „Я помню чудное мгновение“, а преподавателят по руски език Калина Крачева представи стихотворението „Мадонна“ - сонет, който Пушкин посвещава на красивата си съпруга Наталия Гончарова.

Специални гости в актовата зала на Учебно-възпитателния център, бяха децата, които са на лагер в комплекса. За финал - животът и драматичната история на Алексъндър Пушкин премина на кино лента.

Заключителният етап на тържествените мероприятия, посветени на руския език и на А.С. Пушкин ще се проведат в Деня на Русия - 12 юни. Тогава библиотеката на детския лагер „Черноморски“ ще бъде домакин на творческа среща, в която ще участват участниците в лагерните смени, гостите на СОК „Камчия“, а също и жители на Варна и Аврен. Ще има конкурси и викторини, четене на стиховете на великия поет, ще прозвучат фрагменти от операта „Евгений Онегин“ на П.И. Чайковски. А за най-добрите са подготвени награди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама